Juuri kun oli antauduttu nautinnolle, tulikin tieto, että ihminen ei olekaan maailman napa. Alettiin etsiä elämälle syvempää merkitystä. Uhkakuvaksi nousi se, että robotit syrjäyttävät ihmisen. Propagandaakin pelättiin, sillä maailmansota oli osoittanut sen voiman. 

(Tiina Kotka/Helsinki info 4/2018 ”Suruton Helsinki -näyttelyn esittelyteksti)

 

Tuntuuko tutulta? Robotit uhkaavat, ihmiset kaipaavat syvempää merkitystä elämälle ja propagandakoneisto syytää valeuutisia.

Kuulostaa nykyajalta, mutta kertookin 1920-luvun peloista Suomessa, jossa oltiin toipumassa maailmansodasta, veljesvihasta ja elettiin kasvun ja optimismin aikakautta. Silloinkin pelättiin kovasti muutosta.

Sadassa vuodessa on kuitenkin tapahtunut paljon: Suomi on kasvanut takapajuisesta kehitysmaasta yhdeksi maailman vauraimmista maista, jossa kaikilla on perustoimeentulo taattuna. Muutos on ollut pääsääntöisesti pelkästään hyvää, vaikka takapakkiakin on sotien ja levottomuuksien muodossa aika ajoin ollut. Tätä perspektiiviä peilaten on vaikea ymmärtää, miksi muutosta vielä tänäänkin pelätään?

Muutos on fakta, pysyvää, tarpeellista ja oikeastaan vasta muutoksen tapahduttua voimme arvioida sen hyvyyttä. Suomi on muuttunut ainoastaan parempaan suuntaan ja on vaikea löytää asioita, mitä tarvitsisimme historiasta takaisin. YYA-sopimuksen? Kekkosen? Teryleenipaidat? Mikään ei ollut ennen paremmin ja se, joka niin väittää, on väärässä.

Edelläkävijät ovat uuden ajan kuninkaita

Jos menneisyytemme Suomessa on näin hyvä, miksi pelätä? Robotit eivät vieneet 1920-luvulla ihmisten töitä, eivätkä ne tule tekemään sitä tulevaisuudessakaan. Tekoäly on ihmisiä varten, eri keinoin opitaan vähitellen tunnistamaan valeuutiset ja syvempi merkitys elämällekin varmaan pian löytyy. Se on nimittäin muutos.

Muutos tekee elämästämme kiinnostavaa ja yllättävää, tuo jatkuvasti uusia mahdollisuuksia, toki pettymyksiäkin, mutta pitää liikettä yllä.

Muutokseen positiivisesti suhtautuvat yritykset ovat tulevaisuuden pelottomia kuninkaita, sillä niillä on valmiudet ottaa vastaan uutta ja sitä kautta menestyä. Uhkia on vähän ja mahdollisuuksia paljon, jos uskallamme tarttua niihin.

Vain muutos on pysyvää.

Oletko sinä valmis uuteen?

 

Rentoa uudistumisen vuotta 2019!